The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

This beautiful Georgian terrace house (set in the Lansdowne Garden conservation area in the heart of Stockwell), has been recently refurbished by Havwoods. It now exudes a dark eye-catching character, but it’s the contrasts within that really caught my eye. To me, there’s something deeply satisfying when dark contrasts with light. And even more so when the two are married with the warmth of wood.

Take a Look

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

The design brief for the project was to create a classic and spacious interior scheme. One that reflects the language of the external surroundings, and connects it to the inside. All whilst reinstating original features to complement the style and heritage of the property.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

Each room throughout the home embraces a deep monochrome colour palette that gives the interior an instant wow-factor. Joinery, walls and skirtings have all been painted in the same colour, but white ceilings prevent that oppressive feeling some dark rooms have. Accents of brass and ironmongery help lift and lighten the space, and black framed windows pull the whole scheme together.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

A glass wall between the stairwell and living room ensures that light floods both areas in what might have been a narrow space.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

A work area at one end of the sitting room (essential these days) makes good use of the narrow end of the room. While the custom built cupboards keep the space neat and tidy. And I have to mention the Fendi board in a herringbone composition from the Havwoods collection has been used throughout the living areas. This delivers a stunning sense of detail and cohesion.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

 This flooring has been matched with the exquisite Venture Plank Fendi board across the bedrooms and landings. The effect is to help exude a calmer quality to the home whilst emphasising the different areas in the property.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

The home is further characterised by vibrant pops of yellow and green with botanical touches that pull the overall scheme together. The end result is a property that has been rejuvenated and brought back to life.

The Power of Contrast in a Newly Refurbished Georgian Terrace House

Credits

Photographer: David Butler

Flooring: Havwoods
Designer: Peter Lynn of_ing Architects
Builder: Extend

 

You Might Also Like

LIGHT AND FLOW IN A NORTH LONDON FAMILY HOME

A SOMERSET BARN CONVERSION WITH BREATHTAKING VIEWS

A PERFECTLY FORMED VICTORIAN HOUSE REMODELLED FOR MODERN LIVING

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.