A Contemporary Penthouse in Barcelona with Light Spaces and Strong Black Lines

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

I might have a fondness for period houses but I can still appreciate the beauty of contemporary design. Well, that’s a bit of an understatement really. I’m actually in awe of the architects that can transform tired, dark and poky spaces into light, bright and airy family homes. Homes that I can imagine living in, socialising in, and enjoying on a day to day basis. This penthouse in Barcelona, designed by interior architect Susanna Cots, is one such space.

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

It’s actually located in a busy part of the city but way up high above the streets you can imagine that this apartment is a quiet and serene place to be. It’s constructed of cubes that levitate and separate family life, but at the same time bring the occupants together. Cubes formed from weightless concrete and steel and glass. White is the predominant colour but it is heavily punctuated by strong lines of solid black. I’m also very fond of contrast, and this home is full of contrast. And symmetry.

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

The pièce de résistance is undoubtedly the kitchen. It is contained in a glass cube with sliding glass doors. This cube is accompanied by a wet area finished in dark grey that contains, on the one hand, a guest toilet and on the other, the utility area.

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

The kitchen is cocooned by a skin of white cladding where all the bedrooms are concealed. This creates privacy and separate pods between the social areas. Here, are also the children’s rooms, grouped symmetrically in twos and sharing a common visual harmony. Each pair is separated by a wet/play area.

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

The master suite opens to the outside terrace with a large window and the interior walls are glass which acts as separation (but not total separation) between the bedroom, walk-in wardrobe and the bathroom.

A Contemporary Penthouse in Barcelona by Susanna Cots

Finally, the living room and reading and study areas melt into the exterior space thanks to the enormous opening that lets the light flood in to accentuate the contrast between the white interior and the metallic black of the patio. The terrace is designed as the second great social core. It features a waterfall fountain that brings nature into the middle of the city.

Yes, I could live like this.

You Might Also Like

A Home Full of History and Character in a Victorian School Building

Open-Plan Living That Sums Up My Dream Home

The London Home of Swedish Interior Designer Lotta Cole

 

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT